Ahad, 7 Jun 2015

KUAH YONG TAUFU

Assalamualaikum....





Hari ni nak share resepi kuah yong taufu yang sedap... puas makan ....resepi ni boleh dapat 1/2 periuk kecil boleh makan yong taufu berulang kali...buat banyak2 simpan dalam peti sejuk...nak makan keluarkan...boleh tahan 2 minggu...memang puas hati...yelah kekadang kalau teringin nak makan yong taufu belilah kat pasar malam...esok sakit perut pulak...kekadang kita tak tahu kan kuah tu dah simpan berapa lama kan...kalau buat sendiri kan puas hati...kita tahu tahap kebersihannya...boleh adjust rasa sendirikan...



Bahan-bahan :

1 cawan sos tomato
1 cawan kicap manis cap kipas udang
1 sudu makan cili kisar
2 sudu besar gula
2 cm belacan
1 cawan + 2 sudu kecil tepung jagung
1 kiub pati ayam
sedikit bijan bakar
1 sudu kecil minyak bijan


Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak dengan api sederhana hingga pekat. Bijan boleh tabur last sekali ye...Siap...Biarkan sejuk dan masukkan di dalam bekas kedap udara...Boleh simpan di dalam peti sejuk.

Tiada ulasan: