Ahad, 5 Julai 2015

BINGKA BERINTI DAGING

 
 
 


BAHAN-BAHAN:

BINGKA
1 cawan tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning
2 cawan santan
1 cawan air
2 biji telur

INTI DAGING
4 keping daging burger/ 2 dada ayam dicincang
1 biji kentang - kupas dan potong dadu
2 biji bawang merah- ditumbuk
1 biji bawang putih - ditumbuk
1 sudu makan serbuk kari- bancuh dengan sedikit air
garam dan gula
sedikit minyak
 sedikit air

* Panaskan minyak. Tumis bawang yang telah ditumbuk hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan tumis sebentar. Masukkan daging dan kentang. Masukkan sedikit air. Masak hingga empuk dan kering. Sejukkan.


CARANYA:
1. Gaul sebati semua bahan dan tapiskan. Tuang adunan ke dalam jug.
2. Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam acuan muffin.
3. Masukkan inti daging. Hias dengan hirisan daun bawang, cili merah dan parutan keju cheddar.
4. Bakar 180'c selama 30 minit.
5. Biarkan sejuk dan boleh dihidang.

Tiada ulasan: