Selasa, 13 Jun 2017

KEK MARBLE PANDAN COKLAT YANG SANGAT MOIST DAN GEBU

Assalamualaikum dan salam Ramadhan....



Tinggal beberapa hari sahaja lagi kita akan menyambut Syawal....mesti masing-masing sibuk dengan persiapan raya kan....beli baju raya, buat biskut raya dan tak ketinggalan membelek resepi-resepi kek untuk dibuat menjelang raya nanti. Di sini saya akan kongsikan resepi kek marble pandan coklat yang sangatlah moist dan gebu. Saya memang tersangat suka membuat kek marble ni...sungguh menepati citarasa....Memang tak akan rugi mencubanya....

Jom check it out resepinya!!!


BAHAN-BAHAN:

Bahan A
5 biji telur
1 sudu makan ovalette
3/4 cawan gula kastor
* mix sampai gebu

Bahan B
2 1/2 cawan tepung berserbuk penaik
1/4 cawan susu tepung
1/4 cawan serbuk santan
*Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bahan A dan gaul sebati.

Bahan C
2 cawan/8 sudu makan marjerin
1 cawan susu pekat
* mix sampai gebu

Bahan D
sedikit perasa pandan( 1 sudu kecil)
sedikit pewarna hijau gelap
3 sudu makan serbuk koko





1.Bahan A & B yang telah digaul sebati tadi dicampur sebati dengan Bahan C.
2.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian diletakkan perasa pandan dan satu bahagian lagi diletakkan serbuk koko.
3.Sapukan sedikit minyak pada dasar loyang dan alas dan alas dengan baking paper.
4.Tuangkan adunan berselang-seli ke dalam loyang hingga habis.
5.Bakar adunan dengan api atas dan bawah pada suhu 170'c selama 40minit dan bakar lagi 20 minit pada suhu 160'c.
6.Bila kek dah masak terus telangkupkan pada redai kek supaya kek tidak turun. Biarkan 5-10 minit barulah diterbalikkan semula.
7.Biarkan kek sejuk barulah di potong.



SELAMAT MENCUBA!!!

3 ulasan:

red dandelion berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
red dandelion berkata...

SAlam.. saya nak tanya.. butter tu mmg guna 2 cawan yer?? 2 cawan = 500gm ? saya teringin nak buat kek ni. nampak sedap

Fieza berkata...

Wslm...xsampai 500 gm...lbh kurang 8 sudu makan/dlm 350gm je...