Memaparkan catatan dengan label TOMYAM AYAM. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label TOMYAM AYAM. Papar semua catatan

Isnin, 5 Jun 2017

TOMYAM AYAM PEDAS DAN LIKAT...MEMANG SEDAP ....

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan....



Tak nak bercakap banyak-banyaklah...terus 'straight to the point' ye...Hari ni nak kongsi resepi tomyam yang telah saya cuba dan memang sedap...selama ni tercari-cari juga resepi tomyam yang memang sedap macam tomyam kat kedai-kedai orang patani masak tapi tak pernah sama...tp resepi yang satu ni saya telah cuba masak dan memang memuaskan hati...sebijik kat kedai makan siam...rupanya,rahsia tomyam yang sedap adalah dengan penggunaan pes cili & rempah tomyam juga cara penyediaannya...alhamdulillah menepati citarasa...jadi, bila nak masak tomyam terpaksa belek balik buka catatan resepi....Bagi mengelakkan resepi tak hilang, makanya hari ni saya terajin nak mengupdate resepi tomyam yang sedap kat blog ni...untuk tujuan rujukan diri sendiri dan sesiapa saja yang minat memasak...kalau tak sedap kat tekak orang lain tak tahulah ye..tapi bagi tekak saya dan my family memang sedap...so, selamat mencuba ye...

Bahan-bahan:

Guna pes cili&tomyam seperti di dalam gambar barulah tomyam sedap....

1 sudu makan minyak masak
3 ulas bawang putih -ketuk
1 inci halia - ketuk
1/2 inci lengkuas-ketuk
2 batang serai-ketuk
1 sudu makan pes cili
2 sudu makan rempah tomyam
2 biji tomato (sebiji belah 4, sebiji lagi blender dengan sedikit air)
1/2 ekor ayam- cincang kecil
sedikit carot
1 labu bawang besar-potong 4
5 biji lada kecil - belah 2 memanjang
3 helai daun limau purut
air secukupnya (nak pekat boh air sikit je)
1 sudu makan air limau nipis
1 sudu makan susu pekat
2 sudu kecil garam halus
bahan perasa secukupnya

CARA-CARANYA:


1. Panaskan minyak. Tumis sebentar bawang putih, halia, lengkuas dan serai.



2. Masukkan pula pes cili dan rempah tomyam. Tumis hingga naik minyak.




3. Kemudian masukkan tomato yang telah diblender dan tambah sedikit biar.




4. Apabila telah mendidih, masukkan ayam dan masak sebentar.





5. Masukkan bawang, daun limau purut, carot dan lada.
6. Bila carot dah lembut, masukkan pula tomato.





7. Masukkan garam, bahan perasa dan air limau nipis.
8. Akhir sekali, masukkan susu pekat dan biarkan mendidih sebentar.
9. Bolehlah dihidang. Memang pedas, likat dan sedap. Tak percaya, cubalah masak sendiri ye.

SELAMAT MENCUBA...